Dubrovnik – KMD 5. veljače 2023.


Promocija 2. dopunjenog izdanja knjige »Zagonetka pobjede« održala se u nedjelju 5. veljače 2023., u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića. Nakladnici su Art FORMAT i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, a pokrovitelji Grad Dubrovnik, Muzej Domovinskog rata i Dubrovački muzeji.

Podsjećamo kako je knjiga „Zagonetka pobjede“ nastala je u okviru projekta Imperial DOCVMENTA
udruge Art FORMAT. Na gotovo 1100 stranica novog izdanja, u dva sveska, nižu se transkripti sa snimanja istoimenog dokumentarnog filma. Naime, ovim projektom, koji se odvija već 15 godina, uz knjigu je planirano i objavljivanje dokumentarnog serijala, filma, internetskih i drugih formata, kroz koje želimo dokumentirati velikosrpsku agresiju na Dubrovačku općinu 1991. godine. Transkripcijom snimljenih razgovora u knjigu Oliver Pezo bavi se već cijelo desetljeće. Obrađene su sve bitke s prvih crta bojišnice od Konavala do Stonskoga primorja.

“Zagonetka pobjede jedinstven je historiografski pothvat, temeljen na memoarskom gradivu, o događajima na dubrovačkom području početkom Domovinskog rata.” – izjavio je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata koji je sunakladnik prvog izdanja ove knjige.

“Zbirka Zagonetka pobjede oduševljava ne samo organizacijskom sposobnošću urednika i istraživača nego i koncepcijom, kronološko-tematskim pristupom i izuzetno važnim zemljovidima i ilustracijama koje nam približavaju svu dramu opsade Dubrovnika kobne jeseni 1991. godine.” – ističe recenzent knjige prof. dr. Ivo Banac.

“Svim Dubrovčanima koji su proživjeli ratno vrijeme knjiga Zagonetka pobjede priručnik je i podsjetnik, ali je i izvanredan i bogat izvor svima onima koji se sad ili koji će se ubuduće željeti upoznati s tim dramatičnim razdobljem iz nedavne prošlosti dubrovačkog kraja.” – riječi su povjesničara Marija Reljanovića iz Vojnog muzeja Ministarstva obrane.

Po svemu sudeći radi se o do sada najsveobuhvatnijem istraživanju i objedinjavanju memoarske građe provedenom na nekoj od hrvatskih bojišnica iz ’91. Sigurni smo kako će ovaj rijedak primjer nepristranog i svima čitljivog djela o ratu postati nezaobilazni leksikon svim budućim istraživačima. Kad u konačnici bude završen ovaj će projekt Art FORMATA, nazvan Imperial DOCVMENTA, uz knjigu rezultirati i filmskim serijalom, izložbom i internetskom galerijom s oko 750 sudionika obrane šireg dubrovačkog područja iz 1991. godine.

Grad Dubrovnik pokrovitelj je projekta Imperial DOCVMENTA još od samih početaka, a s Muzejem
Domovinskog rata i Dubrovačkim muzejima surađujemo od prvog izdanja knjige, tiskane krajem
2015. godine. To prvo izdanje poklonjeno je svim sudionicima projekta – tj. braniteljima koji u knjizi govore, a zatim i obiteljima poginulih branitelja i gradskim knjižnicama, a sada ovo drugo, dopunjeno izdanje biti će u prodaji, može se kupiti u trgovini Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici u Dubrovniku.

(foto: Tomislav Kriste)

Comments are closed.