Projekt info


sivi

Osnovne informacije o projektu

Na projektu Imperial Docvmenta, koji će rezultirati dokumentarnim filmom i knjigom radnog naziva «Zagonetka pobjede», rade članovi Art FORMAT-a, iskusni profesionalci audio-vizualnog stvaralaštva. Imperial Docvmenta radni je naziv projekta istraživanja i snimanja ratnih događaja na širem dubrovačkom području, a oslanja se na arhivsku građu i sjećanja izravnih sudionika ratnih zbivanja, uz suradnju s Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Logo IMPERIAL Docvmenta sastavljen je od dva dijela, gornji predstavlja stiliziranu tvrđavu Imperial na brdu Srđ, koja je simbol obrane i mjesto žestokih bitaka za opstanak Dubrovnika, dok donji dio nosi naziv Docvmenta čime se želi naglasiti dokumentarni pristup događajima.

Dokumentarac će kroz nekoliko nastavaka prikazati sva događanja u bitci za Dubrovnik tijekom rujna, listopada, studenog i prosinca 1991. godine.

Kroz istraživanje koje je obavljeno prije snimanja namjeravali smo doći do svih bitnih, a već pomalo zaboravljenih činjenica iz rata.

U ostvarenju filma najviše će se prostora posvetiti izravnim sudionicima tih događaja, a snimat će se na izvornim lokacijama.

Uz korištenje arhivske građe, foto-dokumentacije, računalnih animacija i grafika te izvornih dokumenata vjerujemo kako će zbivanja biti lako razumljiva domaćoj i inozemnoj publici.

Od prvog snimka pa do posljednjeg reza u montaži proizvodnja ovog filma trajat će oko 5 godina.

Projekt je pokrenut iz uvjerenja kako su postojeća istraživanja ratnih zbivanja 1991. godine u Dubrovačkoj regiji poprilično nedorečena te držimo kako, među aktivnim sudionicima događaja, ali i generacijama koje dolaze, postoji potreba za temeljitim uvidom u sve što se zbilo.

Iako je naša ideja prvenstveno stvoriti dokument jednog vremena namjenjen građanima Dubrovnika, dokumentarac «Zagonetka pobjede» biti će ponuđen za emitiranje domaćim i inozemnim, nacionalnim i lokalnim televizijskim kućama te prijavljen i kandidiran za sudjelovanje na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.Dubrovačkim i drugim muzejima, knjižnicama, školama i visokoškolskim ustanovama bit će ustupljen bez naknade. Film će se distribuirati na DVD-u, s prijevodom na engleski jezik.

Napad na Dubrovnik