Promocija knjige “Zagonetka pobjede”


IMG_5256

Promocija knjige Zagonetka pobjede održana je u subotu, 19. prosinca 2015. godine u dubrovačkoj tvrđavi Revelin.

Nakon 8 godina istraživanja, 80 sati razgovora, sa više od 450 branitelja Dubrovnika iz 1991. godine, koji su snimljeni na 150 autentičnih lokacija, od Prevlake do doline Neretve, Art FORMAT ponosno je promovirao knjigu Olivera Peza “Zagonetka pobjede”. Na skoro 1000 stranica ovoga izdanja nižu se transkripti sa snimanja istoimenog filma koji se još uvijek snima, a prikazuje ljude koji brane Dubrovnik u najtežim danima ’91. godine.

“Zagonetka pobjede jedinstven je historiografski pothvat, temeljen na memoarskom gradivu, o događajima na dubrovačkom području početkom Domovinskog rata.” – izjavio je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata koji je sunakladnik prvog izdanja ove knjige.

“Zbirka Zagonetka pobjede oduševljava ne samo organizacijskom sposobnošću urednika i istraživača nego i koncepcijom, kronološko-tematskim pristupom i izuzetno važnim zemljovidima i ilustracijama koje nam približavaju svu dramu opsade Dubrovnika kobne jeseni 1991. godine.” – ističe recenzent knjige prof. dr. Ivo Banac.

“Svim Dubrovčanima koji su proživjeli ratno vrijeme knjiga Zagonetka pobjede priručnik je i podsjetnik, ali je i izvanredan i bogat izvor svima onima koji se sad ili koji će se ubuduće željeti upoznati s tim dramatičnim razdobljem iz nedavne prošlosti dubrovačkog kraja.” – riječi su povjesničara Marija Reljanovića iz Vojnog muzeja Ministarstva obrane.

Po svemu sudeći radi se o do sada najsveobuhvatnijem istraživanju i objedinjavanju memoarske građe provedenom na nekoj od hrvatskih bojišnica iz ’91. Sigurni smo kako će ovaj rijedak primjer nepristranog i svima čitljivog djela o ratu postati nezaobilazni leksikon svim budućim istraživačima. Kad u konačnici bude završen ovaj će projekt Art FORMATA, nazvan Imperial DOCVMENTA, uz knjigu rezultirati i filmskim serijalom, izložbom i internetskom galerijom s oko 750 sudionika obrane šireg dubrovačkog područja iz 1991. godine.

Knjiga je najprije poklonjena svim sudionicima projekta – tj. braniteljima koji u knjizi govore, a zatim i obiteljima poginulih branitelja i gradskim knjižnicama, a uskoro bi trebala biti i u prodaji.

 

Comments are closed.